Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Typy vakuových sáčků aneb jak vybrat ten pravý

11.04.2024 10:24 Články

Co jsou vakuovací sáčky a jak fungují?

Vakuové sáčky na potraviny jsou speciálně navržené sáčky z neprodyšného materiálu, které pomocí vakuové baličky uzavřete a odsajete z nich vzduch. Tím se vytvoří vakuum bránící množení bakterií, plísní a nežádoucích mikroorganismů a čerstvost potravin se uchová po delší dobu.

Alternativu vakuovacích sáčků představují zatavovací misky, které jsou ideální zejména pro restaurace k balení hotových pokrmů.

 

Na co myslet při výběru vakuovacího sáčku

Správný vakuovací sáček vybírejte podle vakuovačky. Modely určené pro profesionální vakuovačky nabízí širší paletu možností, velikostí i tvarů, než sáčky pro domácí vakuování. Při výběru se soustřeďte také na teploty, které daný sáček zvládne, abyste je mohli použít na vaření sous-vide nebo na grilování.

Tip VAC-STAR
Prohlédněte si recepty sous-vide, abyste měli přehled o teplotách a časech přípravy.

 

Sáčky na domácí vakuování: role versus kusy

Vakuovací sáčky na domácí vakuování se dělí na ty z role a na kusové. Oba typy mají jednu stranu hladkou a druhou vroubkovanou, aby se dosáhlo lepšího odsátí vzduchu.

  • Vakuové sáčky v roli neboli vakuovací folie na potraviny vám umožní libovolné určení délky sáčku. Šířku role si můžete vybrat v rozmezí 150 a 350 mm. Hodí se k vaření ve vroucí vodě po dobu 15 minut a při vaření na 70 °C po dobu až 2 hodin.
  • Kusové vakuové sáčky jsou teplotně odolnější a můžete je použít až k 6 hodinám vaření na 100 °C.

Vakuové sáčky do profesionálních vakuovaček

Sáčky na vakuování pro komerční účely nabízí různé tloušťky, tvary i barvy, a to vše v mnoha velikostech – zabalíte tak vše od lusku vanilky až po velké kusy masa i s kostí. Díky dobře zvolenému vakuovacímu sáčku surovin i potraviny nejen uchováte, ale i tepelně upravíte, ale i můžete je i prezentovat v regálech obchodů.

Podle tloušťky materiálu: od tenkých 65 µm až po extra silné 160 µm Všechny pytlíky do vakuovačky z naší nabídky, nehledě na tloušťku materiálu, lze bezpečně použít k vaření do 100 °C na dobu až 6 hodin, tedy i na přípravu sous-vide, pokud nepřekročíte teplotu ani čas přípravy. Při výběru tloušťky uvažujte nad tím, jaké suroviny budete vakuovat, a berte v potaz jejich tvrdost a ostrost. Obecně platí, že čím tvrdší a ostřejší (v mechanickém slova smyslu) potraviny, tím hrubší sáček. Jinak hrozí protržení sáčku.

  • Na měkké ovoce, zeleninu nebo kusy masa bez kostí – stačí sáčky z tenké vakuovací fólie do 65 µm.
  • Na většinu potravin bez extra ostrých hran – zlatou střední cestu představují vakuovací sáčky o síle 80 µm.
  • Na suché těstoviny, rýži, ořechy – silné sáčky do vakuovačky o síle 140 µm.
  • Na maso s kostí, korýše (langusty, humry, ústřice), škeble a ryby s ostrými ploutvemi – extra silné vakuovací sáčky o síle 160 µm představují nejtvrdší kalibr. Podle možnosti uložení: volně stojící a visací
  • Samostatně stojící – vakuovací sáčky se základnou mají tvarovatelné dno a jsou i po naplnění samostatně stojící. Tento typ sáčků je z hrubšího materiálu (140 µm) a zvládne i tvrdší suroviny s ostřejšími tvary. Díky vertikální poloze při skladování, získáte lepší přehled o tom, co máte špajzce nebo v regále.
  • K zavěšení – Vakuovací sáčky s dírkou (s EURO výsekem) mají v horním lemu dírku na zavěšení, což je ideální pro prezentaci produktů na prodejně.

Podle designu: barevné nebo vzorované

Pokud chcete, aby vakuovaná potravina v sáčku hezky vynikla, nebo aby byla na první pohled odlišitelná od ostatních, pořiďte si jednobarevné vakuovací sáčky, sáčky se vzorem nebo kárované sáčky, které evokují farmářské produkty. Luxusního vzhledu dosáhnete pomocí zlatých vakuovacích sáčků.

Benefity používání vakuových sáčků

  • Prodloužení trvanlivosti potravin: vakuum brání množení mikroorganismů a zpomaluje proces oxidace, čímž se potraviny uchovávají čerstvé 3 až 5krát déle než v běžných obalech.
  • Zachování původních chutí a vůní: vakuové sáčky chrání potraviny před nežádoucími pachy a chutěmi z okolního prostředí.
  • Kompaktní skladování: odsátím vzduchu se objem potravin v sáčku výrazně zmenší, čímž ušetříte úložný prostor v lednici i mrazničce.
  • Mražení bez spálení mrazem: vakuové sáčky zabraňují tvorbě ledu na povrchu potravin a chrání tak jejich strukturu.
  • Vhodné pro různé druhy potravin: vakuové sáčky se dají použít pro širokou škálu potravin, jako je maso, ryby, ovoce, zelenina, sýry, uzeniny a pečivo.

Tipy pro používání vakuových sáčků

  • Neplňte sáčky do prasknutí, nechte dostatek prostoru pro odsátí vzduchu.
  • Dbejte na správné utěsnění sáčku a vakuování.
  • Vakuované potraviny skladujte v chladu nebo mrazu.
  • Pro opakované použití sáčku je důkladně vyčistěte a osušte

 

Vakuové sáčky se tak stávají cenným pomocníkem v kuchyni i domácnosti. Pomáhají udržovat potraviny čerstvé a chutné po delší dobu, šetří úložným prostorem a usnadňují jejich skladování a mražení.

 

Potřebujete pomoct s výběrem ideálních vakuovacích sáčků?

Pokud potřebujete poradit s výběrem, napište nám na kancelar@vac-star.cz nebo zavolejte na číslo 466 650 517 (od 7 do 15 hodin, od pondělí do pátku).

Odebíráte sáčky na IČO? Ozvěte se nám a dostanete slevu!

*
*
*