Cesta k dokonale připravenému steaku vede přes Sous-Vide

Články

Máloco je tak dokonalé jako perfektně připravený steak. Uvnitř šťavnatý, zvenčí s kůrčičkou, prostoupený chutí pepře, tymiánu nebo třeba šalvěje. Jak takový připravit? Pozvěte si do kuchyně Sous-Vide a dejte se do práce. Věřte však, že vás jí tolik nečeká.

Sous-Vide zachová šťavnatost

Jaké maso vybrat

Pro úpravu Sous-Vide je vhodné jakékoliv steakové maso. Vysoký roštěnec, květová špička, vrchní šál nebo třeba falešná svíčková. Rozhodnout se můžete pro klasiku v podobě kvalitního hovězího či vepřového nebo třeba pro kuřecí prsíčko supreme – s částí křídla. Se Sous-Vide maso ještě více získá na křehkosti a bude rovnoměrně připravené.

Doba přípravy steaku v Sous-Vide lázni se odvíjí od tloušťky i typu masa. Na toto téma jsme pro vás připravili článek Teplota a doba přípravy surovin se Sous-Vide. Dozvíte se v něm orientační dobu přípravy ve vakuu.

 

Jaké koření přidat

Ke steaku perfektně pasuje třeba šalvěj, tymián, rozmarýn, oregano nebo sušený česnek či petržel. Steak si také skvěle notuje s barevným pepřem. Do balíčku určitě přidejte čerstvé bylinky, které je dobré kombinovat třeba se stroužkem česneku nebo pomeranče.

Proč připravovat steak pomocí metody Sous-Vide

  • Masu zůstane jeho aroma, živiny a dokonalá šťavnatost.
  • Je zdravější. Nemusíte přidávat zbytečný tuk.
  • Maso je připravené rovnoměrně.
  • Minimální váhový úbytek masa zaručí poctivé porce.
  • V lázni připravíte i 50 steaků najednou. Skvělé do restaurace nebo na velkou oslavu.

Jak připravit skvělý steak? Se Sous-Vide!

Závěrečné pomazlení

Když vyndáme steak ze Sous-Vide lázně, je ještě vhodné ho závěrečně upravit. Pamatujme, že je již rovnoměrně udělaný (podle toho, zda jsme jej vařili na rare, medium, nebo well done). Tento krok slouží pouze k vytvoření kůrčičky, a tak stačí chvilka. Upravit jej můžete na grilu, na steakové pánvi nebo v konvektomatu.

Steak v dobré společnosti

Dokonalý steak musí doplňovat dokonalá příloha. Ctnostným partnerem steaku budou opékané baby brambory s rozmarýnem, grilovaný lilek s parmazánem, baby karotka s hráškem a oříškem rozpuštěného másla… už jsme vás nalákali?