Svěží čerstvost i konec plýtvání. Máme pro vás tipy na uchování potravin

Články
Tipy pro uchování potravin

Věděli jste, že se na světě vyhodí třetina vyprodukovaného jídla? Je to stejné, jako byste nakoupili v obchodě tři tašky plné jídla a jednu rovnou nechali u pokladny. Nejen, že plýtvání drancuje naši peněženku. A to víc, než bychom si byli ochotni přiznat. Také tím trápíme přírodní zdroje, které nejsou nekonečné. Je zde způsob, jak tomu zamezit. Zatočte s plýtváním! Klíčem je vhodné skladování potravin.

Proč plýtváme?

Možná si příčinu plýtvání potravinami ani neuvědomujeme. Zejména v domácnostech jí bývá špatné naplánování při nákupech, a hlavně nesprávné skladování. Jen si zkuste říct, kolikrát se vám už stalo, že jste si čuchli k masu, které jste měli v ledničce a zjistili jste, že už není zrovna svěží? Nebo, že mrkev, ze které jste chtěli udělat letní salát, už má také to nejlepší za sebou?

Lidé často nakupují na mnoho dní ve výhodných akcích, navaří příliš mnoho porcí a jídlo pak končí v koši. Přitom by stačilo ho vhodným způsobem uchovávat, dát do mrazáku nebo zavakuovat.

Prodlužte svému jídlu trvanlivost

Vakuová balička zbaví potravinu většiny vzduchu. Tím, že se k ní žádný vzduch nedostane, vydrží čerstvá až dvojnásobně delší dobu. Kyslík je totiž významným faktorem pro růst aerobních mikroorganismů a plísní. Mnohem delší trvanlivost získá jídlo nejen v chladničce, ale také ve spíži nebo v mrazničce. Vyhnete se tím jejich zkažení.

  • Vakuování prodlouží čerstvost, čistotu a kvalitu jídla.
  • Maso, ryby a zelenina mohou být naložené do marinády a koření a připravené pro rychlou úpravu.
  • Potraviny, jako je rýže, káva, ořechy a mouka ve vakuu vydrží také mnohem déle.

Tip! Hned poté, co si přinesete nákup domů, zavakuujte maso a zeleninu do vakuových sáčků. Poté je můžete dát do chladničky, do spíže nebo do mrazáku. 

 

Doba uchování vakuovaných potravin

Potraviny

Doba uchování

Vakuované

Červené maso 3-4 dny (chlazené 2-5 °C) 8-9 dní
Ovoce 5-7 dní (chlazené 2-5 °C) 14-20 dní
Vařená rýže a těstoviny 2-3 dny 6-8 dní
Mražené maso (-18-2 °C) 4-6 měsíců 15-20 měsíců
Chléb (pokojová teplota) 1-2 dny 6-8 dnů

(doba uchování potravin je orientační – záleží na teplotě, velikosti i stavu vakuovaných potravin)

 

Ovoce a zelenina jako doklad čerstvosti při vakuování

Zejména u ovoce a zeleniny doporučujeme uchovávat zavakuované kusy v sáčcích. Tím, že pomocí vakuovačky víceméně odstraníme kyslík, pomůžeme zelenině zachovat svou barvu. To platí hlavně u zeleniny a ovoce, které by běžně zhnědly, například u jablek, artyčoků a brambor. Zavakuované navíc mohou čekat naporcované a očištěné v chladničce, než je budete moci naservírovat.

Potřebujete pořád přesvědčit? Důkazem toho, že zelenina bude ve vakuu déle čerstvá, jsou například brambory. Ty putují do restaurací velmi často ve vakuových sáčcích a na své strávníky vydrží čekat mnohem delší dobu. Bez kazení a hnědnutí.

 

A co choulostivé potraviny?

Existují však křehké potraviny, kterým by balení do sáčku nesvědčilo. Mohou to být jahody, zeleninové saláty či dezerty nebo polévky a omáčky, u kterých je balení do sáčků nepraktické. Na scénu pak přichází balení do nádob a misek. Se speciální baličkou zvládnete do misek zabalit i celé porce hotových jídel. Ať už pro prodej, nebo pro pozdější jezení u sebe doma.