Dýňový a mrkvový Pot de crème

02.10.2020 09:02 Recepty
Dýňový a mrkvový Pot de crème

Ingredience receptu

Suroviny na 4 porce

  • 625 g smetany (alespoň 30 %)
  • 120 g žloutků
  • 350 g dýňového pyré
  • 120 g třtinového cukru
  • 5 g perníkového koření
  • 5 g mleté vanilky nebo lžíce kvalitního vanilkového extraktu
  • 5 g soli

 

Postup

Nejprve si připravíme dýňové pyré. Požadované množství dýně oloupeme, nakrájíme na kostky a zavakuujeme. Vaříme ve vodní lázni zahřáté na 85 stupňů 60 minut. Dýně má tendenci plavat, je tedy nutné ji v lázni zatížit nebo při vaření v kovové nádobě můžete použít magnety. Po vyndání z lázně dýni dohladka propasírujeme.

350 g takto připraveného pyré smícháme se smetanou, žloutky, cukrem, vanilkou a perníkovým kořením, solí a pečlivě rozmícháme. Plníme do skleniček cca centimetr pod okraj, aby v lázni neplavaly. Víčka na skleničkách neutahujeme příliš pevně, aby z nich pod hladinou mohl uniknout přebytečný vzduch. Vaříme v lázni předehřáté na 80 stupňů 60 minut. Po vyndání z lázně necháme skleničky odpočinout a dobře vychladit v lednici. K dýňovým Pot de crème se skvěle hodí čerstvě vyšlehaná smetana a zázvorové sušenky.

Mrkvovou variantu tohoto dezertu připravíte stejným postupem, jen zaměníte dýňové pyré za mrkvové a vynecháte perníkové koření. Mrkvové pyré je také možné připravit pomocí Sous Vide. Mrkev oloupeme, nakrájíme na kolečka, zavakuujeme a vaříme na 90 stupňů 90 minut. Následně propasírujeme dohladka. Na trhu jsou dnes dostupné různé druhy mrkve. Můžete použít například fialovou variantu. Borůvková barva dezert ozvláštní a strávníky možná i zmátne.

Tímto postupem jsme připravili 8 skleniček o obsahu 165 ml

 

Přeji dobrou chuť.

Recept dodala naše foodblogerka Martina Stuchlíková.
--> Sous-Vide vaření