Udržte potraviny déle čerstvé aneb úvod do vakuování

Vakuování potravin známe v poslední době především ve spojitosti s metodou Sous-Vide. Pomocí ní připravujeme několik hodin ve vodní lázni při nízké konstantní teplotě zavakuované potraviny – maso, ryby nebo zeleninu. Ale věděli jste, že vakuování má ještě daleko širší možnosti? Představme si proto i další výhody vakuování potravin. Možná vám pomůžeme k rozhodnutí, zda vakuovací přístroj bude i vaším nezapomenutelným pomocníkem.
 

Proč vakuovat?

Možná váháte, zda pořídit vakuovačku do domácnosti. Nebo se chcete vydat do neznámých vod gastronomie ve svém podniku. Ať tak, či onak, vakuování využijete všude. Tím, že v uzavřeném sáčku vytvoříte vakuum, zamezíte přístupu vzduchu či vlhkosti a skladování potravin je tak daleko bezpečnější. 
 
Potraviny vydrží zavakuované mnohem delší dobu bez újmy, a přitom si ponechají svou čerstvost, chuť, barvu a nezkazí se. Jako příklad můžeme uvést skladování brambor, které využívají hlavně gastro podniky. Takto předpřipravené je snadno uvaříte svým hostům v restauraci nebo doručíte zákazníkům, aniž by zhnědly nebo se zkazily. To se týká všech potravin. V sáčku připravené počkají, než je budete chtít rychle upravit, a poté už servírovat. 
 

Co hovoří pro vakuování

  • Mnohonásobně delší trvanlivost potravin při zachování čerstvosti a chuti.
  • Jídla se snadněji přepravují z místa na místo – ideální v gastro podnicích a restauracích.
  • Předpřipravíte si ochucená jídla předem po jednotlivých porcích, poté je snadněji upravíte pro servírování.
  • Vyhnete se nekonečnému plýtvání potravin díky jejich delší trvanlivosti.
  • Objevíte zcela nové možnosti gastronomie.
 

Vakuovat můžete skoro všechno. Doopravdy! 

Vakuovat a poté dále připravovat můžete hovězí, vepřové a kuřecí maso, zeleninu, kávu, a dokonce i tekutiny, například mléko a polévky. Dokonce i potraviny pro zvířata, jako jsou kosti, je možné vakuovat a snadněji dopravovat k chlupatým zákazníkům v požadované čerstvosti. Jako přímo od řezníka! Kromě varných sáčků lze vakuovat do misek, což oceníte zejména při přípravě polévek nebo ovocných pyré ke skladování. 
 
Vakuování je k potravinám šetrné, a tak se nemusíte bát balit i tak jemná jídla, jako jsou ryby. Potřebujete pouze vědět, v jakém množství můžete vzduch ze sáčku vysát, aby vakuum maso nepoškodilo. A také případně to, jak pomocí Sous-Vide dále ryby připravovat. Ale o tom vám povíme zase někdy jindy.
 

A co vlastně k vakuování potravin potřebujete?

Vakuování není žádná věda. Vakuovačku už najdeme v mnohých domácnostech a v restauracích i v jiných gastro podnicích se tato metoda stává také častější. Bez čeho se neobejdete, je vakuová balička a vakuové sáčky nebo role. Do nich uložíte potraviny a konec sáčku vložíte do vakuové baličky, která vysaje z folie vzduch a svaří jej. Vznikne balíček, který můžete přepravovat, skladovat nebo upravovat metodou Sous-Vide. 
 
Pro přepravování misek s obědy i k jiným potřebám v restauracích a jídelních závodech slouží miskovací stroje a stolní vakuovací baličky. Jsou větší a výkonnější. Vaší restauraci nabízí úplně nové možnosti pro jídla „take-away“.

Vybíráte vybavení pro vakuování potravin? Obraťte se na nás, poradíme vám

*
*
*